Podstrona: Blisko 40% maturzystów z województwa podkarpackiego wybrało Politechnikę Rzeszowską / POLITECHNIKA RZESZOWSKA im. Ignacego Łukasiewicza

Blisko 40% maturzystów z województwa podkarpackiego wybrało Politechnikę Rzeszowską

2017-07-11 , red.  Artur Polakiewicz
kategoria: Nauka
Blisko 40% maturzystów z województwa podkarpackiego wybrało Politechnikę Rzeszowską

10 lipca br. o godz. 15.00 na Politechnice Rzeszowskiej zakończyła się rejestracja kandydatów na studia I stopnia. W Systemie Internetowej Rekrutacji (SIR) zarejestrowało się 6892 chętnych. Spośród 13 000 osób, które zdały w tym roku maturę na Podkarpaciu, 4800 wyraziło chęć studiowania na Politechnice Rzeszowskiej. Ponadto zarejestrowało się ponad 2000 osób z całej Polski.

Politechnika Rzeszowska prowadzi 26 kierunków studiów. Przedstawiamy listę 10 najbardziej obleganych:

  1. logistyka 12,01 osób na miejsce,
  2. finanse i rachunkowość10,74/m.,
  3. informatyka9,86/m.,
  4. automatyka i robotyka 9,29/m.,
  5. zarządzanie 7,73/m.,
  6. bezpieczeństwo wewnętrzne 6,31/m.,
  7. lotnictwo i kosmonautyka 4,57/m.,
  8. mechatronika 3,79/m.,
  9. inżynieria materiałowa3,57/m.,
  10. mechanika i budowa maszyn 3,39/m.

Przypomnijmy, że w nowo powstałym Centrum Studenckim PRz (na zdjęciu oznaczonym czerwoną strzałką) jest prowadzona centralna rekrutacja na wszystkie kierunki studiów. To tutaj kandydaci mogą złożyć dokumenty oraz uzyskać pomoc merytoryczną i techniczną podczas rejestracji na studia. Członkowie komisji doradzają kandydatom i udzielają im odpowiedzi na pytania dotyczące studiów. Centrum Studenckie jest czynne od poniedziałku do piątku w godz. od 7.00 do 15.00. Mieści się przy ul. Akademickiej 8 w Rzeszowie w budynku O). Szczegółowe informacje można znaleźć na stronie internetowej SIR-u.

Powrót do listy aktualności

Nasze serwisy używają informacji zapisanych w plikach cookies. Korzystając z serwisu wyrażasz zgodę na używanie plików cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki, które możesz zmienić w dowolnej chwili. Więcej informacji odnośnie plików cookies.

Akceptuję